W dniu 20.02.2013r. w Miejskim Ośrodku Kultury w Józefowie odbyły się warsztaty kulinarne w ramach projektu współpracy „Gotowanie Atrakcją Regionu” realizowanego przez LGD „Nasze Roztocze” i LGD „Ziemia Zamojska”. Celem projektu jest kultywowanie tradycji kuchni regionalnej oraz aktywizacja mieszkańców w kierunku zachowania i wykorzystania dziedzictwa kulinarnego Zamojszczyzny i Roztocza.
Warsztaty rozpoczęła część teoretyczna dotycząca charakterystyki kuchni regionu partnerskich LGD prowadzona przez kucharza pana Adama Kota. Następnie uczestnicy przygotowywali potrawy kuchni regionalnej: zapalankę kartoflaną, szynkę zapiekaną w cieście chlebowym, kopytka z sosem grzybowym oraz cebularze zamojskie. W czasie warsztatów panie uczyły się także zasad nakrywania i dekorowania stołu. Zajęcia zakończyła degustacja przygotowanych potraw.