W dniu 22.11.2013 r. w Miejskim Ośrodku Kultury w Józefowie odbyło się drugie spotkanie z cyklu warsztatów kulinarnych pt.”Kuchnia regionalna jako element wzmacniający potencjał turystyczny obszaru LGD Nasze Roztocze”. Tematem przewodnim warsztatów były tradycje kuchni regionalnej Zamojszczyzny i Roztocza.
Na wstępie uczestnicy zapoznali się prezentacją na temat zagadnień historii kulinarnej regionu Zamojszczyzny i Roztocza oraz znaczenia kuchni regionalnej w rozwoju turystyki i promocji obszaru LGD „Nasze Roztocze”. Wykład przedstawił p. Marek Jawor. Następnie w ramach części warsztatowej uczestnicy przygotowali potrawy: krupnik roztoczański z kaszą gryczaną, kapustę z grochem, grzybami i olejem świątecznym roztoczańskim a na deser makowiec z miodem. Prace w kuchni koordynował p. Adam Kot, który jest odpowiedzialny za przeprowadzenie części warsztatowej szkolenia.
W ramach warsztatów panie uczyły się także zasad nakrywania i dekorowania stołu. Zajęcia zakończyła degustacja przygotowanych potraw, które przywołały smak i zapach dawnych czasów.