W dniu 21.11.2013 roku w Krasnobrodzkim Domu Kultury odbyło się pierwsze szkolenie z cyklu „Kuchnia regionalna jako element wzmacniający potencjał turystyczny obszaru LGD Nasze Roztocze”. Szkolenie przeznaczone jest dla osób prowadzących działalność turystyczną lub agroturystyczną na obszarze LGD a także dla przedstawicieli organizacji społecznych zaj-mujących się turystyką, promocją i rozwojem regionu.
Szkolenie składało się z dwóch części - teoretycznej dotyczącej zagadnień historii kulinarnej regionu oraz znaczenia kuchni regionalnej w rozwoju turystyki i promocji obszaru LGD „Nasze Roztocze” oraz części warsztatowej. Część teoretyczną szkolenia poprowadził p. Marek Jawor, który posiada bogate doświadczenie zawodowe związane z tematyką wykładu. Następnie przeprowadzone zostały warsztaty. Uczestnicy pod okiem doświadczonego kucharza przygotowywali tradycyjne dania z wykorzystaniem produktów wpisanych na listę produktów tradycyjnych z terenu Zamojszczyzny i Roztocza – zapalankę kartoflaną na boczku, gołąbki z kaszą, grzybami i olejem świątecznym roztoczańskim oraz ciasteczka owsiane z miodem i orzechami.