We wtorek 26 listopada 2013r. w świetlicy wiejskiej w Mokrem odbyło się szkolenie kulinarne pn. „Kuchnia regionalna jako element wzmacniający potencjał turystyczny obszaru LGD Nasze Roztocze”. Szkolenie jest częścią cyklu kulinarnego, w którym uczestniczą osoby pro-wadzące działalność turystyczną i agroturystyczną a także przedstawiciele organizacji społecznych zajmujących się turystyką, promocją i rozwojem regionu.
Spotkanie składało się z części teoretycznej dotyczącej problematyki znaczenia kuchni regionalnej w rozwoju potencjału turystycznego LGD oraz części warsztatowej. Wykład poprowadził p. Marek Jawor, który podkreślił rolę kuchni regionalnej jako narzędzia do promocji i rozwoju turystyki. W części warsztatowej uczestnicy pod okiem mistrza kuchni Adama Kota przygotowywali tradycyjne potrawy wykorzystując produkty wpisane na listę produktów tradycyjnych Zamojszczyzny i Roztocza. W menu znalazły się takie dania jak: krupnik roztoczański z kaszą gryczaną, piersi kaczki pieczone w miodzie z jabłkami oraz ciasteczka owsiane z miodem i orzechami. Podczas szkolenia Panie uczyły się również układania serwetek oraz dekorowania stołu. Zwieńczeniem obu części była degustacja przygotowanych potraw oraz wymiana doświadczeń kulinarnych pomiędzy uczestnikami szkolenia.