W dniu 25.11.2013r. w Szkole Podstawowej w Wywłoczce odbyło się trzecie spotkanie z cyklu warsztatów kulinarnych pt.”Kuchnia regionalna jako element wzmacniający poten-cjał turystyczny obszaru LGD Nasze Roztocze”. W warsztatach uczestniczyło 15 pań, które poznawały przepisy tradycyjnej kuchni Zamojszczyzny i Roztocza.
Szkolenie składało się z dwóch części. Pierwsza część teoretyczna dotyczyła zagadnień historii kulinarnej regionu oraz znaczenia kuchni regionalnej w rozwoju turystyki i promocji obszaru LGD „Nasze Roztocze”. Prezentację opracował i przedstawił p. Marek Jawor, który przekonywał, że tradycje kulinarne Zamojszczyzny i Roztocza są ważnym elementem świadczącym o atrakcyjności naszego regionu. Druga, praktyczna część przeznaczona była na przygotowanie tradycyjnych potraw: zupy zapalanki kartoflanej na boczku, gołąbków z kaszy gryczanej i grzybów z olejem świątecznym roztoczańskim oraz ciasteczek owsianych z miodem i z orzechami. Warsztaty kulinarne prowadził p. Adam Kot, który przybliżył uczestniczkom tajniki lokalnej kuchni. W ramach warsztatów panie uczyły się także zasad nakrywania i dekorowania stołu. Szkolenie zakończyła degustacja przygotowanych potraw.