W minioną sobotę 03.08.2019r. w Zamościu odbył się finał wojewódzki konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. W konkursie obszar LGD „Nasze Roztocze” reprezentowały Koła Gospodyń Wiejskich z Białobrzeg, Mokrego, Sitańca i Szopinka. Do konkursu Panie przygotowały tradycyjne potrawy z okolic Zamojszczyzny i Roztocza: gołąbki z kaszą i grzybami, pączki ziemniaczane, zupę szczawiową, kotleciki z trzech rodzajów kasz w sosie grzybowym, zupę wiejską z rwanymi kluskami, karkówkę w sosie własnym, chłodnik z buraków czerwonych oraz kurczaka ze młyna. Potrawy wyjątkowo smakowały członkom Komisji konkursowej - chłodnik z buraków czerwonych i kurczak ze młyna przygotowany przez członkinie KGW z Szopinka zdobył I miejsce w finale wojewódzkim konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” a przygotowana przez Panie z KGW z Sitańca karkówka w sosie własnym otrzymała wyróżnienie od Przewodniczącego Sejmiku Województwa Lubelskiego. To kolejny dowód na to, że nasza kuchnia jest wyjątkowo smaczna a panie z Kół Gospodyń Wiejskich najlepiej znają się na potrawach tradycyjnych.
Członkinie KGW z Szopinka otrzymały także nominację do nagrody „Perła 2019” i będą reprezentować województwo lubelskie w ogólnopolskim finale konkursu kulinarnego, który odbędzie się 29 września 2019r. podczas Targów Smaki Regionów w Poznaniu. Mocno trzymamy kciuki i życzymy powodzenia w Poznaniu :)