Wczoraj w Ośrodku Wypoczynkowym Natura w Krasnobrodzie odbyła się konferencja podsumowująca projekt „Roztoczańska kuchnia regionalna sposobem na wsparcie aktywności kulturalnej mieszkańców obszaru LGD Nasze Roztocze”. W wydarzeniu licznie uczestniczyli przedstawiciele gmin członkowskich LGD, Kół Gospodyń Wiejskich, organizacji pozarządowych oraz mieszkańcy obszaru zainteresowani tematyką kuchni regionalnej.
Spotkanie otworzył Burmistrz Krasnobrodu pan Kazimierz Misztal, który powitał uczestników i podkreślił, że kuchnia Zamojszczyzny i Roztocza ze względu na swoją różnorodność jest bardzo doceniana przez turystów odwiedzających ten region. Następnie pan Wojciech Sachajko członek Zarządu Lokalnej Organizacji Turystycznej Zamość i Roztocze zaprezentował tradycje kulinarne naszego obszaru, które są ważnym elementem tożsamości kulturowej i dziedzictwa historycznego. W dalszej części konferencji Prezes Zarządu LGD „Nasze Roztocze” Małgorzata Kwaśniak scharakteryzowała produkty lokalne Zamojszczyzny i Roztocza oraz ich zastosowanie we współczesnej kuchni a także podsumowała działania zrealizowane w ramach projektu. Najważniejszym elementem tego wystąpienia była prezentacja publikacji kulinarnej „Roztoczańska kuchnia regionalna”, którą otrzymali wszyscy uczestnicy konferencji. Ostatnim, bardzo smakowitym elementem spotkania był pokaz kulinarny w wykonaniu profesjonalnego kucharza Marcina Sikory, który także prowadził warsztaty realizowane w ramach projektu i jest autorem większości przepisów potraw zamieszczonych w publikacji. Nasz kucharz przygotował dla uczestników konferencji chłodnik i pierogi z kaczką w sosie kurkowym. To właśnie takie potrawy kuchni regionalnej opartej na produktach lokalnych i tradycjach kulinarnych naszego obszaru poznawaliśmy i promowaliśmy poprzez realizację projektu. Przekazując Państwu przepisy tradycyjnych potraw zachęcamy do ich spróbowania i mamy nadzieję, że tematyka kuchni regionalnej będzie dla Państwa źródłem inspiracji w kuchni.
Bardzo dziękujemy naszym gminom członkowskim za aktywny udział i współpracę przy realizacji projektu, naszemu kucharzowi Wcinajpolskę by Marcin Sikora za to, że chętnie dzielił się z nami swoją wiedzą kulinarną i doświadczeniem, Wydawnictwu Fotpress i Emil Cabaj za pomoc w przygotowaniu publikacji kulinarnej, naszym Kołom Gospodyń Wiejskich i wszystkim uczestnikom warsztatów za zaangażowanie i miłą atmosferę podczas każdego spotkania. To był bardzo udany projekt :)