W dniu 23.02.2013r. w Regionalnej Izbie Pamięci w Wysokiem na terenie gminy Zamość odbyły się warsztaty kulinarne w ramach projektu współpracy „Gotowanie Atrakcją Regionu”. Były to już ostatnie warsztaty realizowane na obszarze LGD „Nasze Roztocze”. Podczas wszystkich warsztatów udało się nam zebrać cenne przepisy potraw kuchni regionalnej, które znajdą się w opracowywanym przez nasze Stowarzyszenie przewodniku kulinarnym Zamojszczyzny i Roztocza.
Zgodnie z programem warsztaty rozpoczęły się od wykładu na temat tradycyjnej kuchni regionalnej Lokalnych Grup Działania uczestniczących w projekcie tj. LGD „Nasze Roztocze” i LGD „Ziemia Zamojska”. Następnie panie przygotowywały i degustowały Barszcz Wielkanocny na domowym zakwasie, gęś pieczoną z kaszą gryczaną i grzybami, rejbak, pierożki z soczewicą i kapustą oraz cebularze zamojskie. Prace w kuchni koordynował p. Adam Kot, który był odpowiedzialny za przeprowadzenie wszystkich warsztatów na obszarze gmin członkowskich LGD „Nasze Roztocze” i bardzo dobrze wywiązał się z tego zadania. W trakcie spotkań udało się przygotować i sfotografować wiele tradycyjnych i smacznych potraw, które wraz ze sposobem przyrządzenia znajdą się w opracowywanej publikacji. W ramach projektu odbędzie się jeszcze 5 warsztatów kulinarnych na obszarze partnerskiej LGD „Ziemia Zamojska”, które uzupełnią „menu” przewodnika.
Organizacja warsztatów oraz dystrybucja przewodnika kulinarnego z pewnością przyczynią się do osiągnięcia celu projektu współpracy pn. „Gotowanie Atrakcją Regionu”, jakim jest kultywowanie tradycji kuchni regionalnej oraz aktywizacja mieszkańców w kierunku zachowania i wykorzystania dziedzictwa kulinarnego Zamojszczyzny i Roztocza.