Głównym celem projektu współpracy było kultywowanie tradycji kuchni regionalnej oraz aktywizacja mieszkańców w kierunku zachowania i wykorzystania dziedzictwa kulinarnego Zamojszczyzny i Roztocza.
Projekt realizowany był w partnerstwie dwóch lokalnych grup działania z terenu województwa lubelskiego: LGD Nasze Roztocze i LGD Ziemia Zamojska. Lokalna Grupa Działania Nasze Roztocze pełniła rolę Lidera projektu.
Całkowity koszt projektu to 30 761, 44 zł, w tym koszty LGD Nasze Roztocze 18 150,00 zł.
Termin realizacji: październik 2012r. – kwiecień 2013r.
Pierwszym działaniem w projekcie była organizacja warsztatów kulinarnych. Odbyły się one na terenie każdej z gmin członkowskich partnerskich LGD. W programie warsztatów znalazła się prezentacja dotycząca historii kulinarnej obszaru oraz część praktyczna, podczas której uczestnicy pod okiem wykwalifikowanego kucharza przygotowywali tradycyjne potrawy z regionu Zamojszczyzny i Roztocza. Łącznie przeprowadzono 12 warsztatów, w których udział wzięło ponad 180 osób zainteresowanych tematyką kuchni regionalnej. Byli to przedstawiciele organizacji społecznych i kulturalnych, członkinie Kół Gospodyń Wiejskich, osoby pracujące u lokalnych restauratorów lub prowadzące działalność agroturystyczną na obszarze objętym projektem. Dzięki udziałowi w projekcie zwiększyli oni swoją wiedzę na temat tradycji kulinarnych regionu a obecnie wykorzystują ją w ramach prowadzonej działalności społecznej czy gospodarczej a także prywatnie w swoich rodzinach i wśród znajomych.
Drugim działaniem w projekcie było opracowanie i druk przewodnika kulinarnego pt. Tradycje kulinarne Zamojszczyzny i Roztocza. Zawiera on przepisy dań kuchni regionalnej zebrane podczas warsztatów.
Przewodnik kulinarny w wersji elektronicznej jest zamieszczony na stronie internetowej LGD w zakładce Nasze inicjatywy > Publikacje LGD.