Głównym celem operacji własnej był wzrost kapitału społecznego obszaru LGD Nasze Roztocze poprzez organizację inicjatyw wspierających aktywność kulturalną mieszkańców. W ramach operacji zorganizowane zostały 3 inicjatywy, w których udział wzięło łącznie 266 osób. Byli to przedstawiciele organizacji społecznych i kulturalnych z obszaru LGD, osoby pracujące u lokalnych restauratorów a także mieszkańcy obszaru zainteresowani tematyką kuchni regionalnej.
Całkowity koszt operacji własnej: 97 698,88 zł
Przyznane dofinansowanie: 92 492,00 zł
Okres realizacji: listopad 2023r. – lipiec 2024r.
W ramach inicjatyw wspierających aktywność kulturalną mieszkańców:
- zorganizowano cykl warsztatów kulinarnych (14 warsztatów) z wykorzystaniem produktów tradycyjnych i lokalnych z obszaru Zamojszczyzny i Roztocza. Uczestnicy warsztatów zapoznali się z historią i metodami tradycyjnego przygotowywania regionalnych potraw oraz pod okiem szefa kuchni przygotowywali przystawki, zupy, dania główne i desery.
- opracowano i wydano publikację kulinarną pn. „Roztoczańska kuchnia regionalna”. Publikacja zawiera przepisy potraw z regionu Zamojszczyzny i Roztocza zebranych podczas warsztatów kulinarnych. Publikacja w wersji elektronicznej jest dostępna na stronie internetowej LGD w zakładce Nasze inicjatywy > Publikacje LGD.
- zorganizowano konferencję podsumowującą projekt, podczas której zaprezentowane zostały tradycje kulinarne naszego regionu oraz produkty lokalne wraz z ich zastosowaniem we współczesnej kuchni Zamojszczyzny i Roztocza. Podczas spotkania miała również miejsce prezentacja publikacji kulinarnej pn. „Roztoczańska kuchnia regionalna”. Konferencję zakończył pokaz kulinarny wraz z degustacją przygotowanych potraw.